Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Slovenské, či neslovenské syry? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

Plazive podvody

su bezne u "nasich" retazcoch.
 
Hodnoť

dávajte pozor

na slovenskú mliekareň NIKA v Považskej Bystrici, ktorá sa už na vlastné výrobky vykašľala, a prebaľuje poľské, neraz odporné syry -- Kleopatra, Ramzes a pod. V Lidli sa pod značkou Bluedino (nechutná gouda) tiež skrývajú poľské mliekarne. a sú aj pod značkou Président, čo je pôvodná francúzska, hoci treťotriedna značka.
 

President

syry President sa vyrábajú aj v ČR,PL a Srbsku- našiel som ich v Penny Markete CZ. Otras.
 
Hodnoť

Okrem ostiepku, ovcieho syra

a korbacikov, vyroba syru nema na Slovensku tradiciu. Slovaci vo velkom nikdy ako narod negazdovali takze ani v tomto nemaju tradiciu. Akysi gazda co chova kozy na mlieko (teraz som o tom nedavno cital) robi z cesrtveho kozieho mlieka SUSENE mlieko. Cize ani v koziom mlieku nemame tradiciu a to hlavne v jeho konzumacii a konzumacii syrov z kozieho mlieka. Pricom tieto su lahodkovou potravinou v gurmanskych krajinach ako Francia. To presne koresponduje s nasou historiou a to, ze Slovaci konzumovali predovsetkym zemiaky, kapustu mlieko a mliecne vyrobky (tvaroh a maslo) a obilniny rozneho druhu. Vsetky ostatne prebytky isli na predaj.
V chove oviec sa nadalej traduje, ze hlavnym produktom je vyroba vlny. Pricom vlna v nasich podmienkach je produkt s takmer nulovou hodnotou. Co je hodnotne je mäso a mlieko (+mliecne vyrobky ako bryndza atd). A u mäsa sa zase traduje, ze smrdi a ma pachut (baranina). Pricom v krajinach s vyvinutou gastronomiou je jahnacina za pochutku.
Je logicke, ze v krajine kde väcsina obyvatelstva zaraba okolo 400€ je pri nakupe potraviny, ktore stoja tolko co v Nemecku, cena hlavnym hladiskom a ci je nieco z Polska alebo nie je uplne irrelevantne.
Spytaj sa svojej pra-starej mamy (ak este zuije) ci si ona pamäta na nieco co sa vola Slovenska rolka. Pochybujem, ze taketo nieco sa niekedy na Slovensku vyrabalo ako naprklad ementalsky syr vo Svajciarsku. Alebo tzv. Oravska slanina. To je vymysel bolsevika a ak sa spytas ludi, co si este pamätaju gazdovanie, tak slanina sa vyrabala zasadne solenim a udenim. Dnes prakticky tradicnu slaninu uz ani nedostanes.
Tolko k tradicii na Slovensku.
 
Hodnoť

Taketo voloviny

sa predpokladam budu sirit donekonecna. Syr nekupujem podla toho kde je vyrobeny ale podla toho ako chuti, vonia a kolko stoji. To ze ci je zo Slovenska nie je postatne. Heslo nakupujucich nema byt "kupujem slovensky tovar" ale "kupujem kvalitny tovar za pre mna primeranu cenu"
 

hm

no čo na to povedať? ...neskutočne krátkozraké :/
 

 

Kvalitny tovar... Optimista... Z Polska kupis akurat tak vyrobok, ktory ma v sebe namiesto normalnej soli sol posypovu, namiesto vajec nahradu s tazkymi kovmi a bifenylom a tak podobne...
 

Nejdem obhajovať poľské výrobky ...

....ale si si istý(á), že v slovenských sa toto isté nenachádza?! Možno len pod iným menom... ináč k tej posypovej soli konkrétne viem od kontrolných orgánov, že sa tam žiadne zdraviu nezávadné(tobôž nie škodlivé) látky nenašli ani po dôkladných a opakovaných odberoch a laboratórnych skúškach .... ale o tom už správy v denníkoch nehovoria
 

 

Ty kde pracuješ? Čo produkuješ? Vieš, aby som vedel, čo si nemám kupovať. Alebo robíš v štátnej správe?
 
Hodnoť

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 

nechápem,

prečo Ťa zrušili, nebolo tam nič drzé...
 
Hodnoť

Ja nemám so syrmi problém.

Zájdem do podnikovej predajne našej mliekarne a tam si kúpim zaručene poctivý syr. A ešte lepšie pochodím ak si v Dolných Plachtinciach kúpim syry od miestnej farmy. Tie sú naozaj vynikajúce a originálne. Na markety a veľké predajne sa nikdy nespolieham. Ja sa za kvalitou nelením pobrať a priplatiť si.
 
Hodnoť

 

"Med je vyrobený zo zmesi medov pochádzajúcich z EÚ a krajín mimo EÚ."
Ergo aj Martanska odroda toto fascinujuce oznamenie na etikete splna.

Neviete mi niekto povedat, preco do brusele nemusi byt v BCCCP na obale napisana krajina povodu ?

Okrem toho, ze takto sa odpad zabaleny do novych obalov lahsie predava v superbordeloch v regaloch oznacenych "Kupujte Slovenske vyrobky !"
 


Najčítanejšie


  1. Maroš Chmúrny: Škandál u sv. Michala, kus dobrej roboty a nová funkcia 2 672
  2. Mišo Šesták: Keď si sovietsky vojak nesmie vypiť 1 854
  3. Miroslav Ferkl: Vysnívaný dom Igora Matoviča. 1 475
  4. Július Kovács: Kotlebovci sa vyhražali Matovičovi smrťou, pred jeho dom doniesli truhlu a vence 1 359
  5. Roman Vavro: „Čo je to s televíziou? Konečne mi funguje rádio...“ 903
  6. Roman Kebísek: Časť slovenských rozprávok od Dobšinského sa podobá nemeckým od Grimmovcov 854
  7. Michael Achberger: Kedy by ste mali jesť posledné jedlo dňa, aby ste zbytočne nepriberali? 836
  8. Martin Plesch: Ktorých žiakov treba vrátiť do škôl? 772
  9. Miroslav Galovič: Kraj, kde nič nie je XI. Stará Ľubovňa. Posledný skanzen na tripe. 691
  10. Dominika Kislíková: Chleb (náš každodenný malofatranský) 654

Rebríčky článkov


  1. Miriam Studeničová: Životná potreba svätenia sviatočného dňa!
  2. Peter Ďuroška: Nadácia SPP podporila projekt zrakovo postihnutých športovcov
  3. Michal Kováč: Ako sa IBM zo straty vrátila späť k ziskom
  4. Ivan Čarnogurský: KEĎ SA VLÁDNUTIE STÁVA OBSAHOVO NEPODSTATNÉ
  5. Július Kovács: Dr.Bukovský zľahčuje covid a zarába na tom mesačne okolo 5000 eur, pomôžte mi ho odstáviť
  6. Vladimír Bohm: Prečo deti nechcú chodiť do školy a pohŕdajú učiteľmi?
  7. Katarína Adamusová: Hranice vo vzťahoch z pohľadu efektivity
  8. Jozef Legény: Revúca, ako ďalej so správou bytov?
  9. Jaroslav Polaček: NEČAKÁM POTLESK, ALE ZACHRÁNILI SME VODU PRE CELÉ VÝCHODNÉ SLOVENSKO
  10. Eva Rohrman Madová: Cestovať či necestovať ?


Už ste čítali?